28 januari 2017 15:00

Scheidsrechter

Hilgersom, A.

29 januari 2017 12:15

De competitie is weer hervat na de winterstop en VVS heeft gelijk goede zaken weten te doen. In de thuiswedstrijd tegen Zwammerdam werd een zwaarbevochten 3-2 overwinning behaald. Voor VVS waren Julien Buijs, Rogier Peltenburg en Arie Versluis trefzeker.

Over de eerste seizoenshelft kan trainer Wim Eilander onmogelijk tevreden zijn. Na 13 wedstrijden ging VVS met een 10e plaats op de ranglijst de winterstop in en dat was toch enigszins teleurstellend te noemen. Dit kwam ook mede door de vele blessures maar dat mag eigenlijk niet als excuus gebruikt worden. VVS speelde twee keer gelijk en wist viermaal als winnaar van het veld te stappen. De ploeg was vaak gelijkwaardig en soms zelfs beter dan de tegenstander maar er werd te slordig met de kansen omgesprongen en kreeg te makkelijk doelpunten tegen. De zware taak lag er dus voor de oefenmeester uit Capelle a/d IJssel om zijn ploeg in de winterstop scherp en fit te krijgen voor de start van de tweede seizoenshelft.

In de winterstop werd ook bekend dat de wegen van VVS en Wim Eilander aan het eind van het seizoen scheidden. In goed onderling overleg is er besloten om na dr seizoenen een einde te maken aan de samenwerking. In het eerste seizoen van Eilander werd bijna promotie naar de 2e klasse bewerkstelligd. In de competitie werd het kampioenschap op 1 punt gemist en in de nacompetitie moest VVS buigen na strafschoppen tegen BVV uit Den Bosch. In het tweede seizoen van Eilander eindigde VVS op een teleurstellende 8e plaats. Eilander wil er uiteraard alles aan doen om in zijn derde seizoen zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst om met opgeheven hoofd afscheid te nemen van deze mooie club.

Afgelopen zaterdag mocht VVS met een thuis wedstrijd beginnen tegen Zwammerdam. De eerste wedstrijd in Zwammerdam met 4-2 verloren en VVS had dus wat goed te maken tegen een ploeg die in de eerste wedstrijd liet zijn over een prima elftal te beschikken. Trainer Wim Eilander kon eindelijk weer beschikken over Marc Kruiper. De sterke verdediger deed nog niet eerder mee dit seizoen en Eilander zal erg blij zijn met het feit dat hij weer over Kruiper kan beschikken. Helaas waren er ook twee teleurstellingen. Nabil Belali en Robin van Elteren zijn niet fit uit de winterstop gekomen en moesten de wedstrijd tegen Zwammerdam aan zich voorbij laten gaan. Eilander had echter ook nog een verrassing in zijn basisopstelling. Doelman Sjef van Vugt die de eerste helft van het seizoen het doel verdedigde werd gepasseerd ten faveure van Stephan Dooms die voorlopig de kans krijgt om zich te bewijzen in de hoofdmacht van VVS.

VVS startte uitstekend aan de wedstrijd tegen Zwammerdam. Binnen 30 seconden was het spits Julien Buijs die profiteerde van een diepe bal van Thomas Berendsen over de verdediging heen. Zonder na te denken schoot hij de bal met buitenkant rechts diagonaal langs de Zwammerdam doelman. Een droomstart dus voor de zilverstedelingen. Zwammerdam moest de snelle tegengoal eerst even verwerken voordat het na ongeveer 5 minuten beter in de wedstrijd kwam. Beide ploegen waren gelijkwaardig en werd een flinke strijd geleverd op het kunstgras. Veel kansen werden er door beide ploegen niet gecreëerd maar het was VVS dat na 22 minuten spelen op een 2-0 voorsprong kwam. Een mooie individuele actie van Amine Karroum een de linkerkant werd beloond met een doelpunt van aanvoerder Rogier Peltenburg. Karroum passeerde op de achterlijn zijn directe tegenstander en zijn voorzet werd door Peltenburg over de Zwammerdam doelman gekopt. Na de 2-0 bleven de ploegen gelijkwaardig en VVS had weinig moeite om de aanvallen van Zwammerdam te pareren. Een keer was Zwammerdam nog wel dichtbij een treffer maar het schot ging rakelings over de goal van doelman Stephan Dooms. VVS kon er aanvallend zelf ook niet veel tegenoverstellen in de eerste helft. Op slag van rust wist Zwammerdam toch de 2-1 aan te tekenen. Daar ging wel een fout van de scheidsrechter vooraf. Op de achterlijn werd er door Marc Kruiper verdedigd en de bal werd tot corner verwerkt. Althans, dat dachten de spelers van VVS. De bal was duidelijk een halve meter over de achterlijn maar de Zwammerdam middenvelder mocht doorvoetballen om de bal vervolgens snoeihard, via de onderkant van de lat, achter doelman Stephan Dooms te schieten. Alle protesten richting de scheidsrechter maakte niets meer uit want de scheidsrechter keurde de goal goed waardoor VVS met een 2-1 voorsprong richting kleedkamer kon.

Na de rust was het afwachten hoe VVS de tegentreffer vlak voor rust zou verwerken. Dat deed de ploeg uitstekend want na 4 minuten spelen was het Arie Verluis die vanaf 20 meter mocht aanleggen om de bal achter de Zwammerdam doelman te schieten en daarmee nam VVS een 3-1 voorsprong in de wedstrijd. Net als in de eerste helft waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar en werd er een heftige strijd geleverd met een aantal forse overtredingen als gevolg. Naarmate de tweede helft vorderde begon Zwammerdam meer aan te dringen om een aansluitingstreffer te forceren. De treffer kwam er ook. In de 69e minuut werd de bal op de achterlijn teruggetrokken door de Zwammerdam spits waarna de bal door zijn ploeggenoot vanaf de zestien meter binnen geschoten kon worden. Na de 3-2 zou het nog een spannende slotfase worden en VVS mocht van geluk spreken dat de scheidsrechter de bal niet op de stip legde na een overtreding van Jorn Vrijman op de spits van Zwammerdam. Gelukkig voor VVS zag de scheidsrechter er geen strafschop in. Vlak voor het einde wedstrijd waren het doelman Stephan Dooms en Jorn Vrijman die hun ploeg behoedde voor de gelijkmaker. Eerst was het Dooms die inzet van dichtbij tot corner kon verwerken en niet veel later was het opnieuw Dooms die een schot van de Zwammerdam spits wist te pareren. In de rebound was het Jorn Vrijman die de tweede inzet van de spits vlak voor de lijn weg wist te halen. In de 5 minuten blessuretijd bleef het nog gemeen onspannend maar beide ploegen wisten niet meer te scoren waardoor VVS een belangrijke overwinning boekte en de aansluiting naar de middenmoot weer een beetje heeft kunnen vinden.

VVS blijft met deze overwinning op een tiende plek staan maar zag wel de ploegen onderin de punten verspelen waardoor het gat naar plek elf is opgelopen tot 5 punten. Volgende week wacht de kraker tegen Perkouw. In Berkenwoude moet VVS de zeperd van eerder dit seizoen goed gaan maken. De thuiswedstrijd werd namelijk met 0-5 verloren Perkouw is ook goed begonnen aan de tweede seizoenshelft. In Leiden werd er met 1-6 gewonnen van LSVV’70. VVS kan dus aan de bak volgende week. De wedstrijd begint volgende week in Berkenwoude om 14.30 uur.

Opstelling VVS: Dooms, Vrijman, Van Schaik, Kruiper, Teunissen, Berendsen (El Kadiri), Karroum, Omary, Peltenburg, Versluis, Buijs.