105'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse 4) 3B-1A nacompetitie

25 mei 2013 14:30

Gootjes, D.J.

Schoonhoven heeft gisteren op sensationele wijze de finale van de nacompetitie gehaald. Na 90 minuten voetballen stond er 1-0 op het scoreboard in het voordeel van Floreant. De verlenging gaf ook geen duidelijkheid, waardoor het via strafschoppen beslist zou worden. Schoonhoven was duidelijk beter tegen de zenuwen bestand en besliste de tweestrijd in haar voordeel. In de finale ontmoet Schoonhoven TAVV.

Met een 1-0 voorsprong reisde Bert Potuyt met zijn ploeg af naar Boskoop. H et elftalliet het vorige week in de thuiswedstrijd na om een grote marge neer te zetten en het was dan ook zeker nog geen gelopen race in Boskoop. De supporters van Schoonhoven voelden dat het elftal de support hard nodig had en zij kwamen dan ook in grote getale naar Boskoop.

Met een harde wind over het veld werd er om 14:30 afgetrapt. Schoonhoven startte prima en kon een aantal maal goed doorkomen. Met name via de linkerkant kon Schoonhoven gevaarlijk worden. Maar al snel verzuimde Schoonhoven te voetballen. De angst sloop in de ploeg en eigenlijk werd gedurende de gehele wedstrijd de lange bal gehanteerd. Floreant nam het initiatief en de verdediging moest alle zeilen bij zetten om de rappe buitenspelers van Floreant uit te schakelen. Dit lukte moeizaam en de 1-0 zou dan ook al snel vallen. Het was Erik Zuurmond die zich aan de zijkant van het veld de bal liet ontfutselen en de voorzet die volgde werd bij de eerste paal binnengetikt door Jeffrey Hilgeman.

Floreant bleef het betere van het spel houden en was dreigend. De thuisploeg probeerde vooral met steekballen voor het doel van Van Cappellen op te duiken, maar de verdediging hield stand. Ook de vele vrije trappen vanaf de zijkant van het veld leverden geen doelpunten meer op voor Floreant. Schoonhoven bleef de lange bal hanteren en daaruit creëerde het wel mogelijkheden, maar tot echt gevaar leidde het niet. Alleen Robin van Elteren was dicht bij een treffer. Een mooie trap draaide richting de verre hoek, maar ging net langs het doel. Zo zou het tot de rust bij een 1-0 stand blijven in het voordeel van Floreant.

In de 2e helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Floreant de betere ploeg en Schoonhoven loerend op de counter. De ploeg van Bert Potuyt kreeg moeilijk grip op de wedstrijd, maar bleef geloven in een goed resultaat. Er werd gestreden voor elke meter en dat zou uiteindelijk het gewenste resultaat opleveren. Enig geluk kwam daar zeker bij om de hoek kijken, want Floreant had de kansen om op 2-0 te komen.

In de slotfase mochten beide ploegen van geluk spreken dat het tot een verlenging zou komen. In de slotminuut kopte Floreant vanuit een corner op de paal. Schoonhoven kwam er vervolgens razendsnel uit en plots stond Paul Hom oog in oog met de doelman. Helaas voor de Schoonhovenaren wist de doelman de schuiver van Hom te keren. Na 90 minuten voetballen en een 1-0 voorsprong voor Floreant blies leidsman Gootjes op zijn fluit.

Het spelbeeld in de verlening veranderde niet. Floreant meer balbezit en Schoonhoven loerend op het ene kansje. Tot grote kansen zou het niet komen in de eerste helft van de verlenging, maar toch was het de thuisploeg dat in de slotseconden op voorsprong kwam. Daar kreeg het wel de helpende hand bij van de assistent scheidsrechter. De beste man beoordeelde bij een duel dat de bal over de achterlijn was gegaan en gaf een corner. Bij Schoonhoven waren ze een andere mening toegedaan, maar dat mocht niet baten. De corner werd genomen en kon bij de 2e paal worden binnengekopt.

Een mokerslag voor Schoonhoven. Het elftal leek dood en begraven, maar toonde veerkracht. In de tweede helft deed Floreant wat Schoonhoven deze wedstrijd teveel had gedaan. Angstig voetballen en achteruit lopen. Het zou Schoonhoven de 2-1 opleveren. Een makkelijk gegeven vrije trap werd door Kelvin Potuyt binnengedraaid. Het was bij de 2e paal Hayo Nagtegaal die boven alles en iedereen uit toornde en binnenkopte. Een prachtige beloning voor de 18-jarige verdediger die een fantastisch debuutseizoen kent. Met nog 10 minuten te spelen was de spanning om te snijden. Gescoord zou er niet meer worden en penalties moesten de beslissing brengen.

Schoonhoven mocht de strafschoppenreeks beginnen en Kelvin Potuyt maakte geen fout. Khairi Ahdid deed dit namens Floreant wel. De behendige aanvaller schoot de bal naast het doel. Voor Schoonhoven bleef Rob Arbeider koel en hij liet de keeper kansloos. Voor Floreant was Frank de Bruijn de tweede strafschoppennemer. Ook hij faalde en schoot op identieke wijze als Ahdid naast. Routinier Jouk Pols deed wat hij moest doen en schoot de 3-0 binnen. De 3e poging van Floreant ging wel raak. Bij een 3-1 stand was het aanvoerder Erik Zuurmond die Schoonhoven naar de finale kon schieten. Ook hij bleef rustig en schoot onberispelijk binnen.

Na de treffer van Zuurmond ontploften de spelers van Schoonhoven van vreugde en met het publiek werd een klein Schoonhovens volksfeestje gevierd. Maar het besef kwam snel terug. De finale is bereikt, maar er zullen nog twee loodzware wedstrijden komen om ook daadwerkelijk voor het eerst in de historie de 2e klasse te bereiken. Tegenstander in de finale is TAVV. De ploeg uit Ter Aar eindige in de 2e klasse als nummer twaalf en speelt om degradatie te voorkomen. In de eerste ronde rekende de ploeg eenvoudig af met DWO. De eerste wedstrijd zal a.s. zaterdag gespeeld worden in Ter Aar. Een week later op 8 juni is de return in Schoonhoven.

Ook de andere ploegen uit de 3e klasse B bereikten de finale. Bolnes rekende over twee wedstrijden af met Rohda ’76 en Soccer Boys liet Kagia degraderen naar de 3e klasse. Bolnes en Soccer Boys gaan nu onderling uitmaken wie zich volgend seizoen 2e-klasser mag noemen. De resultaten in de nacompetitie maken de prestaties van Schoonhoven dit seizoen alleen maar knapper, want het is duidelijk dat de 3e klasse B één van de sterkere competities was dit seizoen. Hopelijk weet Schoonhoven zichzelf te belonen met een promotie. Het zullen in ieder geval spannende wedstrijden worden.

Opstelling Schoonhoven: Van Cappellen, Ruissen (Arbeider) Kruiper, Zuurmond, Nagtegaal, Potuyt, Pols, Meijer (Hartvelt), Hom, Van Elteren en Peltenburg.

Tijdens de wedstrijd zijn er tv-opnamen van de wedstrijd gemaakt. Een samenvatting is vanaf maandagavond 19.15 uur te zien in Sport Lokaal, het gezamenlijke televisieprogramma van Alphen Stad FM/TV en RTV Lokaal.